Hindistan’ın Delhi şehrine yaklaşık
Arsa fiyatı dahil yaklaşık 400 milyon dolar bedelle yapılan bu yatırımın karşılığında Hindistan yıllık yaklaşık 16 milyon dolar bilet geliri beklemektedir. Yarışların sponsor, reklam ve tv gelirlerini ise Formula 1 şirketi kontrol etmektedir. Uzun vadeli bir yatırım olarak gözüken bu tesislerin etrafına konut alanları, alışveriş merkezleri ve ofisler inşaa edilmesi planlanmaktadır.
Pisttin inşaasında ve işletilmesinde yetkili olan Jaypee Sports şirketinin Ceo’su ve genel müdürü Sameer Gaur, pistin sadece formula 1 yarışlarında değil ayrıca motogp, motorsiklet grandprixi ve diğer otomobil yarışları için de kullanılacağını belirtti. Ayrıca Mercedes firmasıylada bir anlaşma yaptıklarını ifade eden Gaur, bu bölgede yarış akademisi kurmayı planladıklarını belirtti. Jaypee Sports yöneticileri örnek aldıkları Malezya’da ki Sepang pistinin yılın 250 günü yarışlar ve diğer organizasyonlara ev sahipliği yaptıklarını belirterek, kendilerine Sepang pistini örnek alarak aynı hedefe ulaşacaklarını belirttiler.
Hindistan’ın formula 1 heyacanı bize hiç yabancı gelmemektedir. 2004 yılında da aynı heyecanı Türkiye olarak bizler de yaşamıştık. İstanbul’da inşaa edilen İstanbul Park Pisti yaklaşık 220 milyon dolara mal olmuştu. İstanbul Park’ın inşaasında ve ilk yıllarında işletilmesinde sorumlu olan İstanbul Ticaret Odası’da aynı Hindistanlılar gibi pistin yılın tamamında kullanılacağını belitmişdi. Buna rağmen her geçen gün yarışlara olan ilgi azalmış ve seyirci sayısında büyük düşüşler olmuştur. Yedi yılın sonunda hükümette katılım payını ödemeyince formula 1 yarışları Türkiye’ye veda etmiştir. Hindistan’ında Türkiye ile aynı duruma düşüp düşmeyeceğini ilerleyen günlerde göreceğiz.
Haber: spormetni.com